Preview

Cardiovascular Therapy and Prevention

Advanced search

Increased salt intake - an important independent risk factor of coronary heart disease development and progression

Abstract

Aim. To investigate the effects of increased salt (S) intake on blood pressure (BP) and further coronary heart disease (CHD) progression in patients with post-infarction cardiosclerosis (PICS).
Material and methods. In total, 150 individuals with PICS and arterial hypertension (AH) were examined; mean age 54±4 years. Together with standard clinical examination, S taste sensitivity (STS), 24-hour urinary Na+ excretion, and quality of life (QoL) assessment was performed, together with 24-hour BP monitoring and echocardiography (EchoCG).
Results. Among PICS and AH patients, 51% had higher STS, S intake with food, and urinary Na+ excretion. Their clinical status was more severe. These individuals also smoked more, had higher cholesterol levels, worse QoL, and compromised family anamnesis. In this group, circadian BP was higher, with disturbed circadian BP rhythm, increased end$diastolic left ventricular (LV) volume and LV myocardial mass, decreased cardiac output, and LV diastolic dysfunction, according to EchoCG data.
Conclusion. Increased S intake is an independent CHD risk factor of CHD development and progression.

About the Authors

V. S. Volkov
Tver State Medical Academy, State Federal Agency for Health and Social Development, Tver
Russian Federation


S. A. Nilova
Tver State Medical Academy, State Federal Agency for Health and Social Development, Tver
Russian Federation


References

1. Оганов Р.Г. Профилактическая кардиология: от гипотез к практике. Кардиология 1999; 2: 4-10.

2. Оганов Р.Г., Масленникова Г.Я. Сердечно-сосудистые заболевания в Российской Федерации во второй половине XX столетия: тенденции, возможные причины, перспективы. Кардиология 2000; 6: 4-8.

3. Kannel WB. The role of lipids and blood pressure in the development of coronary heart desease. The Framingham study. G Ital Cardiol 1974; 4(1): 123.

4. Hebert PR, Moser M, Mayer J, Hennekens CH. Recent evidence on drug therapy of mild to moderate hypertension and decreased risk of coronary heart disease. Arch Intern Med 1993; 153: 578-81.

5. Neaton JD, Wentworth D for the Multiple Risk Factor Intervention Trial Group. Serum cholesterol, blood pressure, cigarette smoking, and death from coronary heart disease: over-all findings and differences by age for 316,099 white men. Arch Intern Med 1992; 152: 56-64.

6. Бритов А.Н. Современная классификация артериальной гипертонии и ее применение при вторичной профилактике. Кардиология 1996; 8: 86-93.

7. Волков В.С., Поздняков Ю.М. Лечение и профилактика гипертонической болезни. Москва 1999; 33-44.

8. Волков В.С., Поселюгина О.Б., Свистунов О.П. Клинико-функциональные особенности артериальной гипертонии у больных, потребляющих повышенное количество поваренной соли. Кардиология 2004; 1: 27-30.

9. Гогин Е.Е. Гипертоническая болезнь. Москва 1997; 229-46.

10. Поздняков Ю.М., Волков В.С., Бувальцев В.И. Лечение и профилактика артериальной гипертонии. Москва 2003; 45- 52.

11. Fujita T, Ando K. Role of electrolytes in the development and maintenance of hypertension. Nippon-Naibunpi-Gakkai-Zasshi 1994; 70: 423-30.

12. Simpson FO. Blood pressure and sodium intake. In: Handbook of hypertension. Amsterdam – New York – Oxford 1985; 6: 175-91.

13. Некрасова А.А., Газарян Г.А., Фатула М.И. и др. Некоторые гуморальные системы организма у здоровых и больных гипертонической болезнью в условиях длительного избыточного потребления поваренной соли. В кн.: Артериальная гипертензия. Под ред. И.К.Шхвацабая, Дж. Лара (совместное издание СССР – США). Москва «Медицина» 1980; 272-81.

14. Фатула М.Н. Влияние воды с повышенным содержанием хлористого натрия на частоту артериальной гипертонии и временную нетрудоспособность. Гиг сан 1977; 2: 7-11.

15. Константинов Е.Н., Некрасова А.А., Гундаров И.А. и др. Определение порогов вкусовой чувствительности к поваренной соли в популяционном исследовании. Бюлл ВКНЦ АМН СССР 1983; 3: 30-5.

16. Henkin RJ, Gill LP, Bartter FC. Studies on taste thresholds in normal man and in patients with adrenal cortical insufficiency: the role of adrenal cortical steroids and of serum sodium concentration. J Clin Invest 1963; 42: 727-35.

17. Кобалава Ж.Д., Котовская Ю.В. Мониторирование артериального давления: методические аспекты и клиническое значение. Москва 1999; 78-80.

18. Новик А.А., Ионова Т.И. Руководство по исследованию качества жизни в медицине. СПб ,,Нева», Москва ,,ОЛМА-ПРЕСС» 2002; 315 с.

19. Новик А.А., Ионова Т.И., Киштович А.В. Оценка параметров качества жизни населения Санкт-Петербурга методом интегральных профилей. Вест Межнац центра исслед кач жиз 2003; 1-2: 28-34.

20. Ионова Т.И., Новик А.А., Гандек Б. и др. Качество жизни здорового населения Санкт-Петербурга. Сборник тезисов ,,Исследование качества жизни в медицине» 4-6 июня 2000; 54-7.

21. Захаревич О.А., Леонова М.В. Изучение качества жизни у больных артериальной гипертонией: методы оценки и значение в клинической практике. Междунар мед ж 2001; 5: 412-6.

22. Исследование качества жизни в медицине. Под ред. акад. РАМН Ю.Л. Шевченко. Москва ,,ГЭОТАР-МЕД» 2004; 297 с.


Review

For citations:


Volkov V.S., Nilova S.A. Increased salt intake - an important independent risk factor of coronary heart disease development and progression. Cardiovascular Therapy and Prevention. 2007;6(8):34-38. (In Russ.)

Views: 745


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1728-8800 (Print)
ISSN 2619-0125 (Online)