Preview

Кардиоваскулярная терапия и профилактика

Расширенный поиск

ПИТАНИЕ КАК ФАКТОР РИСКА КАРДИОВАСКУЛЯРНОЙ ПАТОЛОГИИ В АСПЕКТЕ ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ

https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94

Полный текст:

Аннотация

Питание является важнейшей составляющей лечебных и профилактических мероприятий при сердечно­сосудистых заболеваниях. В настоящее время рассматриваются разные диеты, как для профилактики ожирения, так и для снижения риска тяжелой кардиоваскулярной патологии. В большинстве стран проводятся работы по изучению различных диетических моделей среди населения. В данной статье представлен обзор крупных эпидемиологических исследований, посвященных вопросам влияния питания на кардиоваскулярную патологию. Обсуждаются задачи и основные результаты, сильные и слабые стороны представленных работ.

Об авторах

Д. П. Цыганкова
ФГБНУ Научно-исследовательский институт комплексных проблем сердечно-сосудистых заболеваний; ФГБОУ ВО Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России
Россия

Цыганкова Дарья Павловна — научный сотрудник лаборатории эпидемиологии сердечно­сосудистых заболеваний ННКПССЗ, очный аспирант кафедры кардиологии и сердечно­сосудистой хирургии КГМУ.

Тел.: +7 (923) 512­89­09

SPIN: 8064-3000



К. Е. Кривошапова
ФГБНУ Научно-исследовательский институт комплексных проблем сердечно-сосудистых заболеваний
Россия

Кривошапова Кристина Евгеньевна — кандидат медицинских наук,  научный сотрудник лаборатории патофизиологии мультифокального атеросклероза.

Кемерово



О. Л. Барбараш
ФГБНУ Научно-исследовательский институт комплексных проблем сердечно-сосудистых заболеваний; ФГБОУ ВО Кемеровский государственный медицинский университет Минздрава России
Россия

Барбараш Ольга Леонидовна — доктор медицинских наук, профессор, член­корреспондент РАН, директор ННКПССЗ, заведующая кафедрой кардиологии и сердечно­сосудистых заболеваний КГМУ

SPIN: 5373-7620


Список литературы

1. Gay HC, Rao SG, Vaccarino V, et al. Effects of different dietary interventions on blood pressure systematic review and meta­analysis of randomized controlled trials. Hypertension 2016; 67 (4): 733­9. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06853.

2. Stamler J, Elliott P, Appe L, et al. Higher blood pressure in middle­aged American adults with less education—role of multiple dietary factors: The INTERMAP Study. J Hum Hypertens 2003; 17 (9): 655­775. DOI: 10.1038/sj.jhh.1001608.

3. Pan A, Willett WC, Hu FB. Additional ways to diminish the deleterious effects of red meat­reply. Arch Intern Med 2012; 172 (18): 1424­5.

4. Siri­Tarino PW, Sun Q, Hu FB, et al. Meta­analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2010; 91: 535­46. DOI: 10.3945/ajcn.2009.27725.

5. Воробьева Е. Н., Фомичева М. Л., Воробьев Р. И. и др. Питание как фактор риска развития сердечно­сосудистых заболеваний. Ульяновский медико­биологический журнал 2015; 1: 8­14.

6. Deloukas P, Kanoni S, Willenborg C, et al. Large­scale association analysis identifies new risk loci for coronary artery disease. Nat Genet 2013; 45: 25­33.

7. Батурин А. К., Сорокина Е. Ю., Погожева А. В., и др. Генетические подходы к персонализации питания. Вопросы питания 2012: 81 (6): 4­11.

8. Sayols­Baixeras S, Lluis­Ganella C, Lucas G, et al. Pathogenesis of coronary artery disease: focus on genetic risk factors and identification of genetic variants. Appl Clin Genet 2014; 7: 15­32.

9. Особенности диетотерапии больных с ишемической болезнью сердца. Павлюк Н. Б., Шарафетдинов Х. Х. Вопросы питания 2015; 84 (4): 25­36.

10. Brenseke B, Prater MR, Bahamonde J, et al. Current thoughts on maternal nutrition and fetal programming of the metabolic syndrome. J Pregnancy 2013; 2013:368461. DOI: 10.1155/2013/368461.

11. Stamler J. The INTERSALT study: background, methods, findings, and implications. Am J Clin Nutr 1997; 65 (2 Suppl): 626S­42.

12. The INTERSALT Co­operative research group. INTERSALT Study an international co­operative study on the relation of blood pressure to electrolyte excretion in populations. Design and methods. J Hypertens 1986; 4 (6): 781­7.

13. Stamler J, Elliott P, Dennis B, et al. INTERMAP: background, aims, design, methods, and descriptive statistics (nondietary). J Hum Hypertens 2003; 17: 591­608.

14. Zhou BF, Stamler J, Dennis B, et al. for the INTERMAP Research Group. Nutrient intakes of middle­aged men and women in China, Japan, United Kingdom, and United States in the late 1990s: The INTERMAP Study. J Hum Hypertens 2003; 17: 623­30.

15. Shay CM, Stamler J, Dyer AR, et al. Nutrient and food intakes of middle­aged adults at low risk of cardiovascular disease: the international study of macro­/micronutrients and blood pressure (INTERMAP). Eur J Nutrit 2012; 51 (8): 917­26. DOI: 10.1007/s00394­011­0268­2.

16. Chan Q, Stamler J, Brown IJ, et al. Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP study. J Hum Hypertens 2014; 28 (6): 353­9. DOI: 10.1038/jhh.2013.115.

17. Sacks FM, Obarzanek E, Windhauser MM, et al. Rationale and design of the dietary approaches to stop hypertension trial (DASH) a multicenter controlled­feeding study of dietary patterns to lower blood pressure. AEP 1995; 5 (2): 108­18.

18. Windhauser MM, Evans MA, McCullough ML, et al. Dietary adherence in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. DASH collaborative research group. J Am Diet Assoc 1999; 99 (8 Suppl): 76­83.

19. Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek EN, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH collaborative research group. Engl J Med 1997; 336 (16): 1117­24.

20. Martínez­González MA, Salas­Salvadó J, Estruch R, et al. Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study. Prog Cardiovasc Dis 2015; 58 (1): 50­60. DOI: 10.1016/j.pcad.2015.04.003.

21. Ros E, Martínez­González MA, Estruch R, et al. Mediterranean diet and cardiovascular health: Teachings of the PREDIMED study. Adv Nutr 2014; 5 (3): 330S­6. DOI: 10.3945/an.113.005389.

22. Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, et al. The mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med 2015; 128 (3): 229­38. DOI: 10.1016/j.amjmed.2014.10.014.

23. de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, et al. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation 1999; 99 (6): 779­85.

24. Guasch­Ferré M, Hu FB, Martínez­González MA, et al. Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Med 2014; 12: 78. DOI: 10.1186/1741­7015­12­78 PMCID: PMC4030221.

25. Estruch R, Ros E, Salas­Salvadó J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013; 368 (14): 1279­90. DOI: 10.1056/NEJMoa1200303.

26. Kastorini CM, Milionis HJ, Esposito K, et al. The effect of Mediterranean diet on metabolic syndrome and its components: A meta­analysis of 50 studies and 534,906 individuals. JACC 2011; 57: 1299­313.

27. Salas­Salvadó J, Martinez­González MA, Bulló M, et al. The role of diet in the prevention of type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011; 21: B32­48.

28. Corella D, Carrasco P, Sorlí JV, et al. Mediterranean diet reduces the adverse effect of the TCF7L2­rs7903146 polymorphism on cardiovascular risk factors and stroke incidence: A randomized controlled trial in a high­cardiovascular­risk population. Diabetes Care 2013; 36: 3803­11.

29. Castañer O, Corella D, Covas MI, et al. In vivo transcriptomic profile after a Mediterranean diet in high­cardiovascular risk patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2013; 98 (3): 845­53.

30. Corsi DJ, Subramanian SV, Chow CK, et al. Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study: Baseline characteristics of the household sample and comparative analyses with national data in 17 countries. Am Heart J 2013; 166 (4): 636­46. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ahj.2013.04.019.

31. Teo K, Chow CK, Vaz M, et al. The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study: examining the impact of societal influences on chronic noncommunicable diseases in low­, middle­, and high­income countries. Am Heart J 2009; 158 (1): 1­7. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ahj.2009.04.019.

32. Dehghan M, Al Hamad N, Yusufali A, et al. Development of a semi­quantitative food frequency questionnaire for use in United Arab Emirates and Kuwait based on local foods. Nutr J 2005; 4:18. DOI: 10.1186/1475­2891­4­18.

33. Dehghan M, del Cerro S, Zhang X, et al. Validation of a semi­quantitative food frequency questionnaire for argentinean adults. PLoS May 2012; 7: 5.

34. Dehghan M, Ilow R, Zatonska K, et al. Development, reproducibility and validity of the food frequency questionnaire in the Poland arm of the PURE study. J of Human Nutrition and Dietetics 2012; 25 (3): 225­32. DOI: 10.1111/j.1365277X.2012.01240.x

35. Dehghan M, Martinez S, Zhang X et al. Relative validity of an FFQ to estimate daily food and nutrient intakes for Chilean adults. Public Health Nutrition 2012; 16(10), 1782–1788. DOI: 10.1017/S1368980012004107

36. Dehghan M, López Jaramillo P, Dueñas R, et al. Development and validation of a quantitative food frequency questionnaire among rural and urban dwelling adults in Colombia. J Nutrition Education and Behaviour 2012; 44: 609­13. DOI: 10.1016/j.jneb.2010.10.001

37. Mahajan R, Malik M, Bharathi AV, et al. Reproducibility and validity of a quantitative food frequency questionnaire in an urban and rural area of northern India. Natl Med J India 2013; 26: 266­72.

38. Miller V, Yusuf S, Chow CK, et al. Availability, affordability, and consumption of fruits and vegetables in 18 countries across income levels: findings from the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study. Lancet Glob Health 2016; 4 (10): e695­703. DOI: 10.1016/S2214­109X(16)30186­3.

39. Miller V, Mente A, Dehghan M, et al. Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study; Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators. Lancet 2017; pii: S0140­6736(17):32253­5. DOI: 10.1016/S0140­6736(17)32253­5.

40. Бойцов С. А., Чазов Е. И., Шляхто Е. В. и др. Эпидемиология сердечно­сосудистых заболеваний в различных регионах России (ЭССЕ­РФ). Обоснование и дизайн исследования. Профилактическая медицина 2013; 16 (6): 25­34.

41. Баланова Ю. А., Концевая А. В., Шальнова С. А. и др. Распространенность поведенческих факторов риска сердечно­сосудистых заболеваний в российской популяции по результатам исследования ЭССЕ. Профилактическая медицина 2014; 5: 42­52.

42. Максимов С. А., Табакаев М. В., Данильченко Я. В. и др. Стереотипы пищевого поведения и сердечно­сосудистое здоровье населения (исследование ЭССЕ­РФ в Кемеровской области). Гигиена и санитария 2017; 96 (6): 585­9.

43. Орлов А. В., Ротарь О. П., Бояринова М. А. и др. Гендерные особенности распространенности поведенческих факторов риска у жителей Санкт­Петербурга. Вестник российской академии медицинских наук 2015; 70 (5): 585­91. DOI: 10.15690/vramn.v70.i5.1446.


Для цитирования:


Цыганкова Д.П., Кривошапова К.Е., Барбараш О.Л. ПИТАНИЕ КАК ФАКТОР РИСКА КАРДИОВАСКУЛЯРНОЙ ПАТОЛОГИИ В АСПЕКТЕ ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ. Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2018;17(2):88-94. https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94

For citation:


Tsygankova D.P., Krivoshapova K.Е., Barbarash O.L. NUTRITION AS THE RISK FACTOR FOR CARDIOVASCULAR PATHOLOGY FROM EPIDEMIOLOGICAL PERSPECTIVE. Cardiovascular Therapy and Prevention. 2018;17(2):88-94. (In Russ.) https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94

Просмотров: 132


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1728-8800 (Print)
ISSN 2619-0125 (Online)