ПИТАНИЕ КАК ФАКТОР РИСКА КАРДИОВАСКУЛЯРНОЙ ПАТОЛОГИИ В АСПЕКТЕ ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ
https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94
Аннотация
Питание является важнейшей составляющей лечебных и профилактических мероприятий при сердечнососудистых заболеваниях. В настоящее время рассматриваются разные диеты, как для профилактики ожирения, так и для снижения риска тяжелой кардиоваскулярной патологии. В большинстве стран проводятся работы по изучению различных диетических моделей среди населения. В данной статье представлен обзор крупных эпидемиологических исследований, посвященных вопросам влияния питания на кардиоваскулярную патологию. Обсуждаются задачи и основные результаты, сильные и слабые стороны представленных работ.
Об авторах
Д. П. ЦыганковаРоссия
Цыганкова Дарья Павловна — научный сотрудник лаборатории эпидемиологии сердечнососудистых заболеваний ННКПССЗ, очный аспирант кафедры кардиологии и сердечнососудистой хирургии КГМУ.
Тел.: +7 (923) 5128909
SPIN: 8064-3000
К. Е. Кривошапова
Россия
Кривошапова Кристина Евгеньевна — кандидат медицинских наук, научный сотрудник лаборатории патофизиологии мультифокального атеросклероза.
Кемерово
О. Л. Барбараш
Россия
Барбараш Ольга Леонидовна — доктор медицинских наук, профессор, членкорреспондент РАН, директор ННКПССЗ, заведующая кафедрой кардиологии и сердечнососудистых заболеваний КГМУ
SPIN: 5373-7620Список литературы
1. Gay HC, Rao SG, Vaccarino V, et al. Effects of different dietary interventions on blood pressure systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials. Hypertension 2016; 67 (4): 7339. DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.115.06853.
2. Stamler J, Elliott P, Appe L, et al. Higher blood pressure in middleaged American adults with less education—role of multiple dietary factors: The INTERMAP Study. J Hum Hypertens 2003; 17 (9): 655775. DOI: 10.1038/sj.jhh.1001608.
3. Pan A, Willett WC, Hu FB. Additional ways to diminish the deleterious effects of red meatreply. Arch Intern Med 2012; 172 (18): 14245.
4. SiriTarino PW, Sun Q, Hu FB, et al. Metaanalysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2010; 91: 53546. DOI: 10.3945/ajcn.2009.27725.
5. Воробьева Е. Н., Фомичева М. Л., Воробьев Р. И. и др. Питание как фактор риска развития сердечнососудистых заболеваний. Ульяновский медикобиологический журнал 2015; 1: 814.
6. Deloukas P, Kanoni S, Willenborg C, et al. Largescale association analysis identifies new risk loci for coronary artery disease. Nat Genet 2013; 45: 2533.
7. Батурин А. К., Сорокина Е. Ю., Погожева А. В., и др. Генетические подходы к персонализации питания. Вопросы питания 2012: 81 (6): 411.
8. SayolsBaixeras S, LluisGanella C, Lucas G, et al. Pathogenesis of coronary artery disease: focus on genetic risk factors and identification of genetic variants. Appl Clin Genet 2014; 7: 1532.
9. Особенности диетотерапии больных с ишемической болезнью сердца. Павлюк Н. Б., Шарафетдинов Х. Х. Вопросы питания 2015; 84 (4): 2536.
10. Brenseke B, Prater MR, Bahamonde J, et al. Current thoughts on maternal nutrition and fetal programming of the metabolic syndrome. J Pregnancy 2013; 2013:368461. DOI: 10.1155/2013/368461.
11. Stamler J. The INTERSALT study: background, methods, findings, and implications. Am J Clin Nutr 1997; 65 (2 Suppl): 626S42.
12. The INTERSALT Cooperative research group. INTERSALT Study an international cooperative study on the relation of blood pressure to electrolyte excretion in populations. Design and methods. J Hypertens 1986; 4 (6): 7817.
13. Stamler J, Elliott P, Dennis B, et al. INTERMAP: background, aims, design, methods, and descriptive statistics (nondietary). J Hum Hypertens 2003; 17: 591608.
14. Zhou BF, Stamler J, Dennis B, et al. for the INTERMAP Research Group. Nutrient intakes of middleaged men and women in China, Japan, United Kingdom, and United States in the late 1990s: The INTERMAP Study. J Hum Hypertens 2003; 17: 62330.
15. Shay CM, Stamler J, Dyer AR, et al. Nutrient and food intakes of middleaged adults at low risk of cardiovascular disease: the international study of macro/micronutrients and blood pressure (INTERMAP). Eur J Nutrit 2012; 51 (8): 91726. DOI: 10.1007/s0039401102682.
16. Chan Q, Stamler J, Brown IJ, et al. Relation of raw and cooked vegetable consumption to blood pressure: the INTERMAP study. J Hum Hypertens 2014; 28 (6): 3539. DOI: 10.1038/jhh.2013.115.
17. Sacks FM, Obarzanek E, Windhauser MM, et al. Rationale and design of the dietary approaches to stop hypertension trial (DASH) a multicenter controlledfeeding study of dietary patterns to lower blood pressure. AEP 1995; 5 (2): 10818.
18. Windhauser MM, Evans MA, McCullough ML, et al. Dietary adherence in the Dietary Approaches to Stop Hypertension trial. DASH collaborative research group. J Am Diet Assoc 1999; 99 (8 Suppl): 7683.
19. Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek EN, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH collaborative research group. Engl J Med 1997; 336 (16): 111724.
20. MartínezGonzález MA, SalasSalvadó J, Estruch R, et al. Benefits of the Mediterranean Diet: Insights From the PREDIMED Study. Prog Cardiovasc Dis 2015; 58 (1): 5060. DOI: 10.1016/j.pcad.2015.04.003.
21. Ros E, MartínezGonzález MA, Estruch R, et al. Mediterranean diet and cardiovascular health: Teachings of the PREDIMED study. Adv Nutr 2014; 5 (3): 330S6. DOI: 10.3945/an.113.005389.
22. Widmer RJ, Flammer AJ, Lerman LO, et al. The mediterranean diet, its components, and cardiovascular disease. Am J Med 2015; 128 (3): 22938. DOI: 10.1016/j.amjmed.2014.10.014.
23. de Lorgeril M, Salen P, Martin JL, et al. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction: final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation 1999; 99 (6): 77985.
24. GuaschFerré M, Hu FB, MartínezGonzález MA, et al. Olive oil intake and risk of cardiovascular disease and mortality in the PREDIMED Study. BMC Med 2014; 12: 78. DOI: 10.1186/174170151278 PMCID: PMC4030221.
25. Estruch R, Ros E, SalasSalvadó J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med 2013; 368 (14): 127990. DOI: 10.1056/NEJMoa1200303.
26. Kastorini CM, Milionis HJ, Esposito K, et al. The effect of Mediterranean diet on metabolic syndrome and its components: A metaanalysis of 50 studies and 534,906 individuals. JACC 2011; 57: 1299313.
27. SalasSalvadó J, MartinezGonzález MA, Bulló M, et al. The role of diet in the prevention of type 2 diabetes. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011; 21: B3248.
28. Corella D, Carrasco P, Sorlí JV, et al. Mediterranean diet reduces the adverse effect of the TCF7L2rs7903146 polymorphism on cardiovascular risk factors and stroke incidence: A randomized controlled trial in a highcardiovascularrisk population. Diabetes Care 2013; 36: 380311.
29. Castañer O, Corella D, Covas MI, et al. In vivo transcriptomic profile after a Mediterranean diet in highcardiovascular risk patients: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2013; 98 (3): 84553.
30. Corsi DJ, Subramanian SV, Chow CK, et al. Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study: Baseline characteristics of the household sample and comparative analyses with national data in 17 countries. Am Heart J 2013; 166 (4): 63646. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ahj.2013.04.019.
31. Teo K, Chow CK, Vaz M, et al. The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study: examining the impact of societal influences on chronic noncommunicable diseases in low, middle, and highincome countries. Am Heart J 2009; 158 (1): 17. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ahj.2009.04.019.
32. Dehghan M, Al Hamad N, Yusufali A, et al. Development of a semiquantitative food frequency questionnaire for use in United Arab Emirates and Kuwait based on local foods. Nutr J 2005; 4:18. DOI: 10.1186/14752891418.
33. Dehghan M, del Cerro S, Zhang X, et al. Validation of a semiquantitative food frequency questionnaire for argentinean adults. PLoS May 2012; 7: 5.
34. Dehghan M, Ilow R, Zatonska K, et al. Development, reproducibility and validity of the food frequency questionnaire in the Poland arm of the PURE study. J of Human Nutrition and Dietetics 2012; 25 (3): 22532. DOI: 10.1111/j.1365277X.2012.01240.x
35. Dehghan M, Martinez S, Zhang X et al. Relative validity of an FFQ to estimate daily food and nutrient intakes for Chilean adults. Public Health Nutrition 2012; 16(10), 1782–1788. DOI: 10.1017/S1368980012004107
36. Dehghan M, López Jaramillo P, Dueñas R, et al. Development and validation of a quantitative food frequency questionnaire among rural and urban dwelling adults in Colombia. J Nutrition Education and Behaviour 2012; 44: 60913. DOI: 10.1016/j.jneb.2010.10.001
37. Mahajan R, Malik M, Bharathi AV, et al. Reproducibility and validity of a quantitative food frequency questionnaire in an urban and rural area of northern India. Natl Med J India 2013; 26: 26672.
38. Miller V, Yusuf S, Chow CK, et al. Availability, affordability, and consumption of fruits and vegetables in 18 countries across income levels: findings from the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study. Lancet Glob Health 2016; 4 (10): e695703. DOI: 10.1016/S2214109X(16)301863.
39. Miller V, Mente A, Dehghan M, et al. Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study; Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators. Lancet 2017; pii: S01406736(17):322535. DOI: 10.1016/S01406736(17)322535.
40. Бойцов С. А., Чазов Е. И., Шляхто Е. В. и др. Эпидемиология сердечнососудистых заболеваний в различных регионах России (ЭССЕРФ). Обоснование и дизайн исследования. Профилактическая медицина 2013; 16 (6): 2534.
41. Баланова Ю. А., Концевая А. В., Шальнова С. А. и др. Распространенность поведенческих факторов риска сердечнососудистых заболеваний в российской популяции по результатам исследования ЭССЕ. Профилактическая медицина 2014; 5: 4252.
42. Максимов С. А., Табакаев М. В., Данильченко Я. В. и др. Стереотипы пищевого поведения и сердечнососудистое здоровье населения (исследование ЭССЕРФ в Кемеровской области). Гигиена и санитария 2017; 96 (6): 5859.
43. Орлов А. В., Ротарь О. П., Бояринова М. А. и др. Гендерные особенности распространенности поведенческих факторов риска у жителей СанктПетербурга. Вестник российской академии медицинских наук 2015; 70 (5): 58591. DOI: 10.15690/vramn.v70.i5.1446.
Рецензия
Для цитирования:
Цыганкова Д.П., Кривошапова К.Е., Барбараш О.Л. ПИТАНИЕ КАК ФАКТОР РИСКА КАРДИОВАСКУЛЯРНОЙ ПАТОЛОГИИ В АСПЕКТЕ ЭПИДЕМИОЛОГИЧЕСКИХ ИССЛЕДОВАНИЙ. Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2018;17(2):88-94. https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94
For citation:
Tsygankova D.P., Krivoshapova K.Е., Barbarash O.L. NUTRITION AS THE RISK FACTOR FOR CARDIOVASCULAR PATHOLOGY FROM EPIDEMIOLOGICAL PERSPECTIVE. Cardiovascular Therapy and Prevention. 2018;17(2):88-94. (In Russ.) https://doi.org/10.15829/1728-8800-2018-2-88-94